Şirince

Şirince

Yapılacak şeyler - genel

Şirince, İzmir’de Selçuk ilçesine bağlı turistik bir mahalledir. Özgün adı olan Kırkınca olan Şirince’ye bu adın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince şeklinde resmîleştirilmiştir.

19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1.800 haneli bir Rum kasabasıydı. 1923’te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla, Kavala’nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle iskân edilmiştir. Mahalle içinde harap durumda olan iki Rum kilisesi bulunmaktadır. Şirince’ de hiç bir ev diğerinin manzarasını kapatmaz. Köyde şarap üretimi oldukça popülerdir.

Mahallenin önceden bağ, incir, zeytinciliğe dayalı olan ekonomisi, bir tütün bölgesinden gelen yeni sakinlerinin elinde bir süre sekteye uğramış, ancak son yıllarda artan turistik önemine paralel olarak, bu sektörler yeniden gelişmeye başlamıştır. Bağcılık ve zeytinciliğin yanı sıra, şeftali, incir, elma, ceviz ve kiraz yetiştirilir.

Mahalle, Maya takvimine göre 21 Aralık 2012’de kopacak olan kıyamette güvenli bölge olduğu gerekçesiyle gündeme gelmiştir. 21 Aralık 2012 günü yaklaşık 150 polis ve jandarma biriminin yanı sıra 270 basın mensubu bölgeye gelmiştir. Şirince günümüzde hala oldukça popüler bir yer olup, yabancıların görmeden Türkiye’den ayrılmadan önce görmek istedikleri en meşhur yerlerden biridir.

YerŞirince

Ne yazık ki şu anda uygun bir konaklama seçeneği bulunmamaktadır.

Ne yazık ki şu anda uygun bir tur programı bulunmamaktadır.

Ne yazık ki şu anda uygun bir festival bulunmamaktadır.

Ne yazık ki şu anda uygun bir araç kiralama hizmeti bulunmamaktadır.