Festival ne demek ?
Günümüzde sayısız festival düzenleniyor ve müzik tutkunları bu festivallerde müzik ile dans eşliğinde harika vakitler geçiriyor. Eğlence kültüründe önemli bir yeri olan festivaller, genellikle aynı konseptlerin tekrar edilmesiyle gerçekleşiyor. Müziğin her alanında kendi yapılarına has organizasyonlar mevcut. Elektronik müzik için de durum aynı. Peki festivaller hakkında ne kadar bilgiye hakimiz? Kökeni nedir? Hangi amaçlarla yapılır? GMTicket platformu olarak bu soruların yanıtlarını ve çok daha fazlasını yazının devamında detaylandırdık. Keyifli okumalar dileriz.
Festival Nedir?
Festival, teorik tanımı itibariyle genel olarak yerel bir topluluk tarafından yılın belli günlerinde düzenlenen ve gerçekleştirilen bölgenin yöresel kimliğini yansıtan etkinliklerdir. Her yıl aynı tarihlerde düzenleniyor olması ona geleneksel bir yapı da katar. Kelime kökeni olarak Latincedeki ‘festa’ kelimesinden çıkmıştır. İnsanlık tarihinde ise ilk defa 1200’lü yıllarda gerçekleştirilmiştir. Başlarda doyasıya yemeklerin yendiği, çevrenin süslendiği, temizlendiği, insanların sohbet içi bir araya geldiği aktiviteler olsa da günümüze kadarki yolculuğunda büyük oranda evrime uğramıştır. Özellikle müzik, dans ve görsel şovların temelini oluşturduğu bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Festivaller sadece sosyal aktivitenin öne çıktığı olgular değil, aynı zamanda dinlerde de birçok ritüelin oluşmasını sağlayan uygulamalardır. Gelin hep birlikte festivallerin dinlerdeki yerine bakalım.
Dinlerde Festivallerin Yeri
Festivallerin dinlerde köklü bir yeri vardır. Birçok dinde de kendine yer etmeyi bilmiştir. Genelde bu uygulamaların tanrıların huzurunda durmayı temsil eder. Geçmişte insanlar festivallerin tanrıların insanlara bir armağanı olduğu düşünülürdü. Bu sebeple de kutsal sayılırdı. Bazı dinlerdeki festival anlayışına gelin göz atalım:
- Hristiyanlıkta Festivaller: Hristiyanlık dininde festivalin önemli yeri vardır. Her yıl onlarca farklı yapıda dini festival düzenlenir. En çok bilineni ise noel ve paskalya yortusudur. Evet, bu iki özel gün aslında birer festivaldir ve yüz yılardır aksatılmadan kutlanır. Ayrıca mezheplerin kendi içlerinde de onlarca küçük festivaller bulunur.
- Antik Mısır’da Festivaller: Dinlerde festival dendiğinde Antik Mısır’ı unutmak olmaz. Zira din ile festivalin en çok iç içe geçtiği bir yapısı vardır. Her yıl Firavun’ların özel günlerini anmak için şaşaalı festivaller düzenlenirdi. Özellikle de eğer bir Firavun otuzuncu yaş gününü görebildiyse büyük bütçeli festivallere tanıklık edilirdi.
- İslam’da Festivaller: İslam dininde de birçok festival bulunur. Ama inanış gereği bu uygulamalara festival ismi verilmez. Örneğin Ramazan ve Kurban bayramları yapı itibariyle aslında birer festivaldir. İnananlar bu festivallerde ibadet ederek maneviyatlarını güçlendirirler.
Günümüzde dini festivaller olsa da artık genel olarak eğlence amaçlı festivallerin düzenlendiğini görürüz. Müzik ve performans başta olmak üzere mevsim festivalleri de yoğun ilgi görür. Özellikle de Nevruz zamanı ilkbaharın gelişini milyonlar kutlar. Ayrıca bazı kültürlerde yağmurun yağması için de festivaller düzenlenmektedir.
Türkiye’de Gerçekleşen Müzik Festivalleri
Ülkemiz festival organizasyonları bakımında Avrupa standartlarına sahiptir. Dünyanın gıpta ile izlediği etkinliklere her yıl yüz binlerce eğlence tutkunu geliyor. Müzikten dansa, sanattan filme hemen her alanda organizasyon görmek mümkün. Bunlardan en prestijli olanları birkaç maddede belirtmek mümkün:
- İstanbul Film Festivali
- Akbank Caz Festivali
- Zeytinli Rock Festivali
- Antalya Film Festivali
- Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları Festivali
- Magic Break Antalya
Festival Çeşitleri Nelerdir?
Yüzlerce farklı amaç ve konsepte festival vardır. Günümüzde dünyanın her köşesinde farklı ve özgün etkinlikler düzenleniyor. Her tür kendi içerisinde farklı bir güzelliği barındırıyor. En çok talep görenler için bir listeleme yapsak ilk sıraya müzik festivallerini koyarız. Zira müzik tüm insanlığın ortak olarak birleştiği bir olgu. İkinci sırada ise kültür ve sanat festivalleri gelir. Bunlar da yine tıpkı müzikte olduğu gibi ortak değerleri ifade eder. Bu sebeple katılımcılar ve tutkunların sayısı hayli fazla olur. Diğer bir festival çeşidi olarak da sporu yerel etkinlikleri göstermek mümkün. Yerel unsurların öne çıktığı bu zamanlarda gıdadan müziğe sanattan spora her şeyi bulmak mümkün. Buna Alaçatı Ot Festivalini örnek olarak gösterebiliriz.
Festival ne demek yazımızı verimli bulduysanız Kastel İstanbul Sahnesi isimli konumuz ilginizi çekebilir. Ayrıca güncel festival biletlerine ulaşmak için sitemize göz atabilirsiniz. Gezi Makinesi ve GMTicket ailesi olarak müzik dolu bir yaz sezonu diliyoruz.