Selanik

Selanik

Yapılacak şeyler - genel

Selanik Yunanistan’ın ikinci büyük kenti olup Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu şehir olması sebebiyle oldukça ilgi görmektedir. Şehirdeki önemli turistik ziyaret yerlerin başlıcaları Beyaz Kule, Galerius Kemeri Arkeoloji Müzesi ve Atatürk’ün doğduğu evdir.

Kent, MÖ 315 yılında Makedonya kralı Kassandros tarafından bugünkü Thermi’de kurulmuştur. Kassandros, Makedonya tahtında hak iddia edebilmek için evlendiği Büyük İskender’in kızkardeşi Thessalonike’nin adını bu şehre verdi. Thessalonike adı aynı zamanda Tesalya’nın Makedonlar tarafından fethedilmesini de hatırlatır.

4. yüzyılın son on yıllarına doğru İmparator Theodosios tarafından şehrin etrafı surlarla çevrildi. Selanik 550-750 yılları arasında Makedonya’nın Slav ve Avar işgallerine uğraması sırasında dört defa kuşatıldı, fakat alınamadı ve Ortodoks Hıristiyanlığı’nın “bir kalkanı” olarak kalmayı başardı. 620’de büyük yıkım getiren bir deprem şehrin en eski yapılarını ve sütunlu sokaklarını yerle bir etti; böylece antik yerleşim yeri bütünüyle ortadan kalktı. Bundan sonra Selânik dar, eğri büğrü sokakları, binalar arasında bahçeleri ve yeşilliğiyle Ortaçağ Bizans modeline uygun biçimde yeniden inşa edildi.

Selanik ilk olarak Osmanlı Devleti tarafından 1387 baharında Çandarlı Hayreddin Paşa ve Gazi Evrenos kumandasındaki birlikler tarafından uzun süren bir abluka neticesinde ele geçirildi fakat Osmanlı Devleti kenti çok uzun süre elinde tutamadan 1403 yılında kentin yönetimi Bizans İdaresine geçti.

29 Mart 1430’da bir ay süren şiddetli bir kuşatmanın ardından bizzat II. Murad önderliğindeki Osmanlı birlikleri surları aştı ve kenti Osmanlı Devleti’ne kattı. Johannes Anagnostos’un anlatımına göre kanlı bir çatışma vuku buldu ve halktan birçok kişi esir edildi. Ancak daha sonra II. Murad fidye karşılığı esirleri serbest bıraktı. II. Murad, çatışmalar sırasında şehri terkedenlere geri dönmeleri çağrısında bulundu ve bunlara önceden edindikleri mal ve mülklerini iade etti. Aynı zamanda civardaki Osmanlı merkezi olan Yenice-i Vardar’dan 1000 kadar Türk’ü Selânik’e yerleştirdi.

Ayrıca 1492’de İspanya’dan kovulan Yahudilerin bir bölümü başta Selanik olmak üzere Osmanlı topraklarına yerleştirildi. İspanya’dan kovulan yahudiler Selânik’in sur içi kısmına yerleştirilmiştir.

9 Kasım 1912’de Balkan Savaşları sonunda 25.000 kişilik Osmanlı Ordusunun direniş göstermeksizin teslim olması neticesinde şehir Yunanistan yönetimine geçmiştir. Osmanlı orduları, şehri Yunan çetelerine savaşmadan, ancak şehirdeki Türklerin can güvenliğinin sağlanması ve Tütün Reji imtiyazının devamı koşuluyla bıraktılar. Osmanlı Ordusu’nun Selanik’te bulunan kuvvetleri de silahlarını Yunan çetelerine teslim ettiler. Ancak Yunan çeteleri şehri teslim aldıkları günün gecesi kentte yaşayan pek çok Türkü, aralarında Osmanlı askerleri de bulunmak üzere katletmişlerdir. Şehrin simgesi olan Osmanlıların inşa ettiği Beyaz Kule sembolik bir vaftiz işleminden geçerek beyaza boyandı. O günden beri Beyaz Kule adıyla anılan bu yapının beyaz boyaları zamanla aşınıma uğradı ve eski rengini tekrar kazandı.

1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. 1924 nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye’ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu’dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı. Kısa bir süre içinde şehrin nüfus yapısı tamamen değişti. Yunanlar Selanik’te azınlıktayken kısa bir süre içinde ezici bir çoğunluk haline geldiler. Böylece Selanik’in Osmanlı-Türk kültüründe oynadığı rol son bulmuş oldu. Atatürk 10. Yıl Nutku’nda “Keşke Selanik’i de misak-ı milli sınırları içerisine alabilseydik” diyerek kentin Türkler için önemini vurgulamıştır.

Kısa bir süre içinde camilerin minareleri yıkıldı. Bazı cami ve sinagoglar kiliseye çevrildi. Eski Osmanlı evleri bakımsızlıktan yok oldu. Kentin geçmişiyle bağlantısı kesilerek bir Avrupa şehri haline getirildi.

II. Dünya Savaşı’nda neredeyse tüm Sefarad Yahudi cemaati (50.000 kişi) Alman işgalciler tarafından toplama kamplarına yollanıp öldürüldü. Böylece Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma son eski ve köklü bir cemaat yok edilmiş oldu.

Selanik, 1997’de Avrupa kültür başkenti seçilmiş olup turistler tarafından büyük ilgi gören bir kenttir.

YerSelanik
Vize Bilgileri

Yunanistan Avrupa Birliğine üye bir ülke olup Schengen Anlaşmasının bir parçasıdır. Bu iki üyelik Yunanistan’ı ziyaret etmek isteyen yabancı vatandaşların vize gerekliliklerini belirlemektedir.

Schengen vizesi, Schengen Bölgesindeki bir veya birkaç ülkeyi (örn: Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İtalya, Yunanistan, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre, Polonya, Slovenya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Malta, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan) ziyaret etmek istediğinizde gerekmektedir. Schengen ülkelerinde toplam konaklama süresi altı aylık bir süre içinde ilk giriş tarihinden başlayarak 90 günü aşamaz.

Türk vatandaşları Yunanistan’ı ziyaret etmek için bir vizeye ihtiyaç duymaktadır (diplomatik, hizmet ve hususi (yeşil) pasaport hamilleri hariç).

Konuşulan DillerYunanca
Para BirimiEuro
Yüzölçümü (km2)17,8

Ne yazık ki şu anda uygun bir konaklama seçeneği bulunmamaktadır.

İskeçe Karnavalı ve Selanik (Yakında)

İskeçe Karnavalı ve Selanik (Yakında)

Selanik, İskeçe Karnavalı, Yunanistan
Hemen herkesin bir gün katılma hayali Kurduğu Rio Karnavalı’nın benzer konseptle yanı başımızda yapı Ayrıntılar

Ne yazık ki şu anda uygun bir festival bulunmamaktadır.

Ne yazık ki şu anda uygun bir araç kiralama hizmeti bulunmamaktadır.